duminică, 21 iunie 2009

La vânătoare de cărţi...

Unde anume? Am fost şi eu prin târg, cel mai frumos târg pentru mine, în care mă pierd cu orele şi nu simt oboseala - târgul de carte Bookfest. De data aceasta am plecat mai bine echipată financiar în comparaţie cu alte dăţi, dar insuficent pentru câte aş fi luat eu de pe acolo...
Nici nu am ajuns bine şi am dat nas în nas cu uriaşul cort de la Adevărul de unde am luat o carte de aventuri dragă mie şi sper, în viitor, să fie dragă şi copiilor mei: Shogun, de James Clavell. Apoi, trecând val-vârtej pe lângă celelalte edituri, m-am dus fix către standul Humanitas, de unde am luat două cărţi minunate - una pentru fiul meu: George şi cheia secretă a universului, de Lucy şi Stephen Hawking şi o carte pentru mine: Cum te poţi rata ca scriitor, de Alex Ştefănescu.
Acum, de prima vă spun numai vorbe bune. Este un roman pentru copii în care, Stephen Hawking, împreună cu fiica sa, îmbină fantasticul cu explicaţia ştiinţifică a universului pe înţelesul copiilor. Şi o fac atât de bine încât captivează, instruiesc şi farmecă cititorul, de nu mai poate lăsa cartea din mână.
A doua carte de care v-am zis mai sus am luat-o pentru plăcerea mea. Am citit/auzit multe despre ea încât am devenit curioasă. Cum oare te poţi rata ca scriitor? Şi ce este atât de amuzant la lectura asta? Gândindu-mă mai bine, ar trebui să mă apuce tristeţea citind despre atâtea cărţi proaste. Incredibil, dar după doar 24 de pagini (în metrou, fireşte, pe drumul spre casă!) m-a bufnit râsul. Dom'ne, prostia ar trebui să doară! Sunt acolo nişte texte de ţi se scrânteşte limba în gură şi ţi se pune o pâclă pe creier, zău! Nu ştiu dacă o să rezist să citesc cartea asta dintr-o suflare, cum fac eu, de obicei. Necesită pauze lungi şi dese...
În fine, după ce mi-am făcut de cap cu astea trei cărţi, am pornit la pas prin târg, să-mi clătesc privirile, să văd ce şi unde se mai întâmplă lucruri de seamă. Şi iată ce am cules de pe drum:
De la Biblioteca pentru toţi copiii am luat Vacanţă cu copiii mei, de Jerome K Jerome, unul dintre autorii mei preferaţi, pe care îl citesc oricând cu o nemărginită plăcere. De cartea asta nu ştiu nimic, dar sunt sigură că o să-mi placă, aşa că am luat-o fără s-o răsfoiesc prea mult. O singură nedumerire am: e pentru adulţi? e pentru copii? Habar n-am şi până la urmă nici că-mi pasă.
De la editura Nemira, editură care s-a gândit să-i premieze pe cei care-i cumpără cărţile (prin tragere la sorţi, bineînţeles!) am luat "Poveste imorală", de Rodica Ojog-Braşoveanu. Nu-i cu Melania, dar sper să-mi placă. Am luat cartea dintr-o fidelitate de cititor care s-a delectat timp îndelungat cu isprăvile Melaniei Lupu. E o carte poliţistă, de citit în vacanţă şi, dacă o să-mi placă foarte tare, o să vă spun câte ceva despre ea.
Pentru domnişoara mea am luat o carte amuzantă, scrisă de Pascal Bruckner: Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!, de la editura Trei. Am citit-o acum vreo 2 ani, pe vremea când copiii mei încă mai credeau că Moş Crăciun vine pe furiş în casele copiilor şi le pune daruri sub pom. M-am distrat foarte tare citind-o şi sper să-i înveselească şi pe copiii mei care, chiar dacă ştiu că părinţii le cumpără darurile de Crăciun, tot mai cred în miracole, în spiritul sărbătorilor, în poveşti.
Şi care ar fi farmecul unui târg de carte dacă n-aş descoperi cărţi noi, edituri noi, poteci încă nebănuite? De data aceasta, am descoperit editura Pro Editură şi Tipografie, de unde am cumpărat cărţi incredibil de ieftine (5 şi 10 lei), dar practice. Iată ce am luat: Reţete în stil italian, fără autor, Masajul - Ghid Practic de Tehnici Orientale şi Occidentale, de Lucy Lidell şi Sara Thjomas şi Yoga fără posturi (cu accent pe u), de Philippe de Meric. Le-am răsfoit cu interes pe toate trei, dar am început s-o citesc pe ultima, cea cu Yoga, de care, probabil, o să mai povestesc pe aici, dacă mă voi simţi în stare.
Ei, bine, am cam ajuns la fundul sacului şi îmi îngădui aici să trec sub tăcere ultima carte cumpărată. Nu de alta, dar trebuie s-o dăruiesc cuiva foarte drag şi este surpriză.
Concluzia mea: cartea este ca vinul - nu se învecheşte şi te îmbată la fel. Noroc!

P.S. Am ratat o singură carte si nu din vina mea: Un om din Wayfalua şi alte povestiri, de Costel Baboş. Dar, dacă editura cu pricina nu a ajuns la Bookfest, nu-i bai, de îndată ce fac iar rost de bani, cumpar cartea de pe net! Ura!

2 comentarii:

jane spunea...

"George" a fost într-adevăr grozavă, fii-miu a citit-o pe nerăsuflate, nici de wow n-a mai avut chef! Îţi mulţumim încă o dată pentru ea (-:
Apoi, ai dreptate şi mea culpa, Lucy chiar e fata lui Stephen, superficialitatea asta a mea mă omoară.

În fine, stau la coadă (sau dau la schimb ce doreşti tu) pentru: ratarea ca scriitor, vacanţa cu copiii şi moş crăciun.

Pe duminică, cu drag.

Lumi spunea...

Ma bucur tare, Jane. De astfel de cărţi avem nevoie pentru copiii noştri. Aşa îi mai "păcălim" să uite de calculator.
În legătură cu Hawking, aş fi crezut şi eu la fel ca tine, dacă n-aş fi citit pe site că e fiica lui. Nu-ţi pune cenuşă în cap pentru atâta lucru.
Ei, bine, pentru cartea lui Alex Ştefănescu trebuie să ai răbdare, deja am început-o şi, cum îmi este obiceiul de la o vreme, o citesc în paralel cu altele.
Dar ţi le dau pe celelalte, când vrei tu. Probabil "Vacanţă cu copiii" va fi prima, că e de sezon.
Ce vreau la schimb? Hmmm... Poate ceva din ce ai cumpărat tu la târg (Strugaţki) sau ceva de Osho, că tot n-am citit niciodată. Multam.
Abia aştept duminica viitoare.