vineri, 16 noiembrie 2007

Trăind cu tine însuţi, de Jacques Salome


Saptămâna trecută am fost la Salonul PSI 2007, ediţia a II-a care s-a ţinut la Sala Palatului între 8 si 11 noiembrie. N-am reuşit sa particip la nici un workshop, dar am cumparat cateva carţi bune. Una din ele este aceasta de care vreau sa vă povestesc mai jos.

Marturisesc ca nu este prima carte a lui Jacques Salome pe care pun mâna. Este a 3-a sau a 4-a si, sincera sa fiu, imi place din ce in ce mai mult (încă nu am terminat-o!). Pe lânga Trăind cu tine însuţi, vă mai recomand alte două cărţi de Jacques Salome: Mami, tati, ma auziti? şi Curajul de a fi tu insuti.
Autorul este psiho-sociolog de formaţie, specialist al relaţiilor de cuplu şi familie, pasionat de comunicare în aşa hal încât militează pentru introducerea comunicării relaţionale în şcoli ca materie de sine stătătoare. Jacques Salome este, de asemenea, creatorul metodei ESPERE prin care ne propune o modalitate practică de a relationa cu ceilalti şi dă sfaturi pentru o relaţie sanatoasă, pentru o comunicare adevărată între oameni.
Câteva idei: să vorbeşti cu celălalt (folosind EU) şi nu despre celălalt, să îl inviţi pe celălalt să se exprime şi să nu anticipezi sau să nu gandeşti în locul lui, să îndrazneşti să te diferenţiezi, să fii ceea ce eşti (să te afirmi), să faci diferenţa între sentimente şi relaţii şi să nu recurgi la sentimente ca argumente de salvare...
Trăind cu tine însuţi este o carte care, folosindu-se de exemple concrete, teoretizează şi concluzionează experienţele trăite de autor sau cunoscute de autor indeaproape. Sunt poveşti simple din care se extrage miezul, sunt probleme de care ne lovim în viaţă şi pe care autorul ne ajută să le vedem într-o lumină nouă:
"Gramatica cuvintelor reprezintă mult mai mult decât un ansamblu de reguli. Ne permite să atribuim cuvintelor o direcţie, o forţă diferită. Anumiţi termeni sau anumite expresii pot înlocui expresiile toxice de care ne impregnăm mult prea des, împotriva voinţei noastre. Dacă te închizi într-o exprimare negativă: *Viaţa nu e niciodată corectă* sau *Viaţa a fost întotdeauna nedreaptă cu mine*, eviţi să te responsabilizezi. *Nu viaţa este nedreaptă, ci felul în care o trăiesc eu nu este corect!*
Adeseori, folosind cuvinte asemenea unor pumnale îl rănim sau îl asasinăm pe celălalt, iar prin gânduri-otravă ne poluăm prezentul. Fiind mai atenţi la cuvintele pe care le folosim şi la gândurile pe care le avem, putem să le transformăm în aliaţi mai puternici." (Jacques Salome)

Un comentariu:

jane spunea...

introducerea comunicării relaţionale în şcoli ca materie de sine stătătoare ar fi cel mai bun lucru care s-ar intampla, dupa descongestionarea materiilor!