luni, 7 ianuarie 2013

La mulţi ani, Radio România Cultural!

Sfârşitul anului 2012 şi începutul lui 2013 au stat sub semnul Maratoanelor Radio Romania Cultural. Începute la sfârşitul lui decembrie (nu mai ştiu data exactă) şi încheiate pe 6 ianuarie, maratoanele au reprezentat o perioadă minunată de muzică, teatru şi poezie. 
M-am umplut, până la refuz, cu muzică de bună calitate - de la jazz la muzică uşoară, cu teatru non-stop când abia îmi trăgeam sufletul şi începea o nouă piesă, cu poezie românească şi nu numai. Mi-e ciudă că nu am putut asculta tot, nu mi-am putut branşa cablul de radio la vene, dar, chiar şi pe sărite, a fost frumos, nespus de frumos.
Între favorite a fost maratonul de jazz şi poezie din ultima saptămână a anului 2012, maratonul "Viaţa e frumoasă" de luni, 31 decembrie, maratonul de teatru Caragiale de a doua zi şi, iarăşi, maratonul de teatru radiofonic de joi, 3 ianuarie respectiv sâmbătă 5 ianuarie, cu teatru din anii '80 şi anii '90; tot printre cele mai gustate  a fost maratonul "Discuri de cinci stele", cu Cristian Marica - de vineri, 4 ianuarie.
Practic, am mâncat teatru pe pâine, am fredonat prin casă non-stop, am închinat un pahar de vin în cinstea marilor noştri actori şi poeţi, precum şi a frumoşilor nebuni ai acestui post de radio care au realizat aceste emisiuni şi care au avut năstruşnica idee să le adune într-un grandios festival radiofonic. 
Nu ştiu câtă lume a ascultat la radio zilele acestea de sărbătoare. Lumea se înghesuie în faţa televizoarelor, se holbează la tot felul de filme mai mult sau mai puţin bune. Chiar şi eu am văzut de la Revelion încoace, mai multe filme decât văd în câteva luni bune: comedii, drame, siropele cu şi despre Crăciun, aventuri, plus filme cu Sergiu Nicolaescu (fie iertat!), multe revăzute sau re-revăzute. Practic, nu ştiu dacă am văzut 3 filme noi în tot acest timp. Dar de muzică bună, de teatru de calitate şi de poezie nu mă plâng. Am ascultat "O noapte furtunoasă" de două ori, cu două echipe de mari actori români. Şi nu m-am plictisit. 
În concluzie, am transformat o vacanţă aparent banală - cu răceli şi dor de ai mei - într-o vacanţă frumoasă. Nu m-am dus în lume, a venit "lumea" la mine. La mulţi ani, lume! La mulţi ani, Radio România Cultural! Sănătate şi un an minunat vă doresc! Să trăiţi şi să mai veniţi!

3 comentarii:

simf spunea...

"isi baga in vene doza recomandata de teatru radiofonic" - super ideea!
intr-un fel imi pare rau ca n-am incercat culturalul in asta perioada, radioul nostru a fost pe actualitati, dar nici de ei nu ma pot plange. au bagat retrospective articulate, muzica faina.
la multi ani!

Lumi spunea...

Noi stam mai tot timpul pe cultural sau pe actualitati. Posturile acestea se prind cel mai bine in zona noastra. Alte posturi de radio le auzim pe net.

Lumi spunea...

Sa ne auzim cu bine!