luni, 27 aprilie 2015

Opreste barbaria, salveaza ciocarlia!

La momentul la care sunt scrise aceste randuri, 1.643 de ciocarlii sunt doborate la pamant si oprite din cant de vanatorii straini, pentru a fi gatite sofisticat. Considerata simbolul dorului, cuvant care nu mai exista in nicio alta limba, ciocarlia e macelarita barbar, pana sa ajunga in farfuriile restaurantelor de lux: e impuscata, lasata fara limba cu un cleste special si pusa la marinat. In meniurile italienesti, retetele cu allodole (ciocarlii) sunt cele mai sofisticate: combinate cu trufe, sosuri sau servite fripte, cu oasele itite ca niste betisoare de chibrituri.  
Aveţi puterea de a opri acest măcel al ciocârliei şi al celorlate păsări cântătoare din România, cerand parlamentarilor sa voteze împotriva Legii Vânătorii, care este reexaminată de Parlament în aceste zile. Această nouă lege va transforma Romania in Paradisul Vanatorii pentru straini, care nu doar ca vor putea lasa balti de sange in tara, ba chiar isi vor putea lua trofeele peste granita, ca sa se infrupte linistiti din ele, fara sa fie trasi la socoteala. Strainii vor putea vâna fara oprelisti pe proprietaţi private fara acordul proprietarilor, iar perioada de vanatoare pentru unele specii va creste pana la trei luni. Pasarile vor fi haituite si vanate cu cruzime in perioada imperecherii si cresterii puilor… Un adevarat macel, in conditiile in care Romania e si asa una dintre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea pasarilor cantatoare. Ciocarlia, principala specie amenintata (e permisa vanarea a peste 600.000 de ciocarlii anual!), mai e vanata  doar in 6 tari!

Din momentul in care ciocarlia l-a inspirat pe George Enescu, specia  s-a redus la jumatate. Daca vanatorile vor continua in acelasi ritm, peste cateva generatii, celebrul cantec "Lie, ciocarlie" va ramane fara obiectul de referinta, la propriu.  

Cronologia macelului de 15 ani incoace: 
  • 2001: politia italiana a capturat nu mai putin de 12 tone de pasari cantatoare
  • 2009: in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu peste 2.000 de ciocarlani
  • 2010: in  Braila, 15 braconieri italieni au fost prinsi cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite
  • 2011: vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000! de ciocarlii vanate in Romania
  • 2013: un italian a fost prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate    
Alaturi de ciocarlii, sunt condamnate la pieire si gasca-de-vara, graurul, gugustiucul, lisita, rata mare, rata mica, rata motata, rata pestrita, rata sunatoare si altele, toate, specii impresionante, care dau oricand lectii de viata celor care vor sa le stearga de pe fata pamantului. La rata mare, perechile se formeaza pe viata. Daca impusti un partener, celalalt ramane vaduv toata viata. Cand o gasca  se imbolnaveste sau e ranita, doua gaste din stol ies din formatie si zboara in jos dupa ea pentru a o ajuta si proteja. Ele raman cu gasca bolnava pana cand isi revine sau moare.  

Societatea Ornitologica Romana si Federatia Coalitia Natura 2000, alaturi de toţi iubitorii de natură din România cer oprirea acestui măcel! Noua Lege a Vânătorii trebuie oprită şi reexaminată integral. Nu vânătorii cunosc cel mai bine speciile vânate – specialiștii trebuie implicați! 

Descarcă aici informații despre varianta propusă a proiectului de lege.

Mai multe detalii gasiti si pe site-ul campaniei: www.salveazaciocarlia.ro.

Vizionati si spotul campaniei aici.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Votat!