sâmbătă, 26 noiembrie 2011

despre carti

Zilele astea am stat cu gandul la Gaudeamus. Este printre putinele dati cand am chef sa merg la un targ de carte si nu pot. In alti ani, chiar daca nu aveam bani, timp si chef, o data ce ajungeam printre rafturile de carti, uitam de toate si "ciuguleam" dintre multiplele oferte de carte. Imi place mirosul cartilor (explicabil, sunt dintr-un neam de tipografi!), imi place forfota targului de carte, posibilitatea de a rasfoi sute de carti noi-noute, gandul ca mi le voi cumpara candva, intalnirile destul de dese cu prietenii/scriitorii, anunturile facute lansarilor, zambetele cumparatorilor pe de-asupra filelor de carte...
Un al doilea eveniment al saptamanii acesteia cuprinde, de fapt, trei aniversari foarte importante: ziua mea de nastere, ziua de nume si ziua de nastere ale surorii mele. Ca de obicei, Cristina m-a intrebat ce imi doresc de ziua mea. "Fireste, o carte!"  Asa ca am primit o carte, plus altele... bonus ca am raspuns corect la intrebare. Glumesc, desigur, dar undeva, mai in gluma, mai in serios, cred ca am devenit dependenta de carti. Deja am inceput o lista cu cartile pe care le ravnesc, carti lansate la Gaudeamus, dar si altele de care am auzit de la prieteni. 
Si, ca sa imi vars focul pana la capat, dorul de Gaudeamus se leaga, cumva, de dorul de prietenii mei, cititori impatimiti ca si mine, dorul de scriitorii si criticii pe care i-am cunoscut si de care ma leaga ore de cenaclu sau pur si simplu un fel de a privi lumea asemanator, de a vorbi aceeasi limba.

5 comentarii:

eConsiliere spunea...

Draga noastra draga, te imbratisam strans! Sa fii sanatoasa, fericita si sa vina la tine toate minunile de pe lista ta!

simf spunea...

* in primul rand la multi ani
* apoi cititul e benefic organismului, lipsa lui dauneaza grav sanatatii
* cartile sunt cel mai bun mod de a bucura un om destept (chiar daca acesta nu poate ajunge la gaudeamus)
* la final, la multi ani:)

Lumi spunea...

@eConsiliere
Multumesc din suflet, Eta. Va imbratisez si eu, cu drag.

@simf
Multumesc! Anul acesta am sarbatorit in familie, fara tam-tam si fara sa bat toba in cele patru zari, cum am facut o lunga perioada de timp (intre 16 si 40 de ani). Si m-am simtit relaxata si fericita.

Da, ai mare dreptate. Totusi, un targ de carte este pentru mine ca imaginea carciumii pentru pasionatul de vin. Chestie de atmosfera... Vin poate bea toata lumea pe acasa, nu?
Oricum, multumesc de consolare... :)

sakura spunea...

Ia sa-mi spui tu mie ce carte ai primit.. :)
Eu de curand am dat o comanda pe net la carti pentru copii. Nu m-am putut abtine cand am vazut ce preturi mici aveau fata de librarii.
Asta a fost comanda ptr copii, ma pregatesc ptr comanda ptr mine :)
sper ca acum in luna decembrie ma cadorisesc :)
La mine s-au pierdut multe carti cum ne-am tot mutat dintr-o parte intr-alta asa ca acum sufar.

LA Multi Ani sanatosi si indragostiti :))

Lumi spunea...

@sakura
Am primit o carte despre Anglia - am citit prea putin din ea, asa ca o comentez mai incolo...
Am prins si eu obiceiul asta sa-mi comand cartile pe net... Cele mai serioase edituri online sunt cele ale librariilor mari...
Inca mai astept o carte pentru o prietena de la o editura obscura... plus o carte pentru mine... Dar nu ma invat minte deloc!
Si eu am tot carat cartile dupa mine, prin toate casele in care am stat... Am reusit sa le pastrez pe toate, din fericire!
Iti doresc cadouri frumoase de Craciun, belsug in casa, ganduri bune si oameni dragi in jurul tau... Multi ani fericiti si voua!