sâmbătă, 1 ianuarie 2011

La multi ani!

Am inceput anul 2011 cu o petrecere. Aici e obiceiul ca cei tineri si cei maturi sa petreaca noaptea de an nou la caminul cultural (tineretul intr-o sala, cei maturi in alta!).  Raman acasa copiii, batranii si cei care n-au chef de petrecere. Se face masa mare - antreu, supa, peste, carnati virsli, friptura, prajituri si vinars fiert, vin, sucuri si altele, se asculta muzica (doar populara), se joaca (in doi, dar si hora), se sta de vorba cu vecinii si prietenii. Am invatat sa joc, m-am si invartit putin, dar n-am putut tine pasul la mancare. La miezul noptii, toti ies afara, pocnesc si aprind artificiile, se desface sampania si toata lumea se pupa si se imbratiseaza si face urari. 
Copiii au alte petreceri: in ajunul Craciunului ceata de "pitzarai" trece pe la toate casele din sat si fiecare copil primeste dulciuri in traista, in seara de Ajun copiii merg la colindat, in ajunul anului nou trec pe la oameni cu plugusorul si in prima zi a anului baietii "pusca" pe la casele fetelor si primesc bani, iar altii merg cu sorcova pe la neamurile din sat. In restul timpului, merg cu sania la derdelus, cu patinele pe rau si, uneori, cu schiurile pe dealurile din jur.
Aici nu se face cozonac, gospodinele fac foarte multe si felurite prajituri  (in general cu crema), doua sau trei feluri de mancare si, ca si la Craciun, se viziteaza si duc prajituri de la unii la altii. Oamenii stau mult de vorba, barbatii neaparat la un pahar de vinars (adica tuica). De fapt, aici nici nu se bea vin, strugurii nu se prea fac si toate fructele ajung in cazanul de vinars. Petrecerile se tin lant, azi-noapte noi am plecat pe la 3, dar cei mai multi au stat pana dimineata. Si in seara asta suntem iar invitati sa o luam de la capat, dar tare mi-e teama ca nu ne mai tin curelele. Ardelenii muncesc vartos, dar si petrec pe masura.
Cam atat despre noi. Va dorim acum, un an mai bun, cu belsug in casa, cu vinars pe masa, cu cei dragi aproape si cu sanatate! La anu' si la multi ani!
Cu dedicatie, mai jos, cateva fotografii pentru Lidia si Lucian.


... iarna pe ulita...

 ...raul...













                                                                                           ... in drum spre izvor, vedere dreapta...




...curatam de zapada scara de la intrare ...













...curtea...
 ...carnatii vecinului...

...si painea noastra.













La multi ani!

12 comentarii:

Rocknroll spunea...

Suna bine... ;)
Parca si simt mirosul pana aici in Bucuresti. Deja ni s-a facut (iarasi!) dor de locurile alea. Abia astept sa revenim si sa ne reintalnim, la casa noua de data asta. Felicitari!
La multi ani si un an nou mai bun, cu multe impliniri si fericire intregii familii!

Eta & Marius

Anonim spunea...

Foarte frumos! Mi s-a făcut și mie dor. Ar fi frumos dacă ai avea răgazul să povestești mai multe despre obiceiurile care încă se păstrează acolo.

earthwalker spunea...

multumim pentru povestirea cu obiceiurile si pentru poze! la multi ani!

jane spunea...

La multi ani Lumi! Sa fiti sanatosi si sa va distrati de minune ca si pana acum! Va pup.

Lumi spunea...

@ Rocknroll
Dragilor, va asteptam cu bucurie in casa noua. Facem chef, putem tara la cale, ne bucuram de soare si de aerul de pe aici.
Multumim de urari. La multi si fericiti ani! Va dorim multa sanatate si sa va impliniti toate dorintele!

Lumi si Iuli

@arhitectul
Inca nu stiu prea multe din obiceiurile de pe aici, dar, pe masura ce trece timpul, privesc, particip si invat. Daca ai drum pe la Hateg, poti trece pe la noi si vei vedea cu ochii tai, cum stau lucrurile.
Eu am crezut ca la tara este o viata linistita si simpla, dar constat ca m-am inselat. Aici oamenii se intalnesc, stau la vorba, muncesc si petrec impreuna, interactioneaza mult mai mult decat la oras.
Fireste, o sa incerc sa povestesc cate ceva pe blogul asta, de cate ori am timp.

@ earthwalker
Imi pare bine ca ma citesti. Cand scriu, ma gandesc la toti prietenii mei si parca as sta de vorba cu tine, cu voi toti cei care ma vizitati pe blog.
La multi ani si tie, sanatate si un an imbelsugat si fericit!

@Jane
La multi ani si voua, tuturor! Sa aveti parte de sanatate, de mult noroc si fericire in acest an 2011! Si sa ne vedem curand. Va imbratisam, cu drag.

Lorena spunea...

As vrea sa scriu ceva si nu prea stiu cum... Urmaresc blogul tau de cand v-ati mutat din Bucuresti si va admir pentru pasul facut. Imi fac mare placere postarile si fotografiile tale, simiti ca traiesti acolo, asa-i :)?

Va urez si eu La Multi Ani si sanatate pe 2011. Sa va vedeti visul implinit!

P.S. Am ajuns la blogul tau prin intermediul lui Iulian (via Itsy Bitsy... m-am bucurat sa va vad prima paine, bravo!); iti spun ca sa nu te sperii:).

luci spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=1HewczZVoxg pt voi

Lumi spunea...

Esti binevenita Lorena la noi - pe blog si prin Hateg, daca ai drum, cumva! Poate asa o sa ai prilejul sa gusti din painea lui Iulian. Intre timp a mai facut imbunatatiri si viseaza la cuptorul pe care-l va face afara, la primavara.
Iti multumim pentru incurajari si pentru urarile din suflet. Ai dreptate, aici simti ca traiesti din plin. Nici o zi nu seamana cu precedenta.
Iti dorim si tie un an nou plin de bucurii, de impliniri si vise realizate. Si, mai ales, de sanatate!

Multumim, Luci pentru videoclip. Aveti un caine grozav - sa va traiasca! Poate, data viitoare veniti cu el pe aici, sa zburde printre capitele de fan.
Va dorim un an bun, cu bucurie si sa ne vedem sanatosi curand!

Lorena spunea...

Si eu multumesc, Lumi, de raspuns si invitatie :) (tocmai ii spuneam mamei ca daca m-as intoarce vreodata in Romania as fugi de Bucuresti ca din pusca).
Sa faceti si cuptor si de toate cate visati daca aveti putere si entuziasm! De curand am dat peste blogul unor suedezi care traiesc "la tara" si m-am gandit la voi (de admirat ce casuta (cu... muschi pe acoperis) si-au construit singuri, ce mananca (printre altele :) ... sunt cateva chestii ciudate pe ici pe colo, in rest nu mi-am putut lua ochii de la toate cele) si cum se mai descurca:

http://www.theanthropologist.net/#/Urnatur/BackToBasics/Video

In final, indraznesc sa te intreb ceva, sper sa nu te supere: pot da adresa ta de blog catorva persoane de pe fostul forum IB? Iulian trebuie sa le cunoasca, stiu ca s-ar bucura sincer sa sa afle vesti despre voi. Astept raspunsul tau cand ai timp, imi inchipui ca sunteti ocupati pana peste cap.

Spor la treaba!

Lorena spunea...

Incerc din nou, linkul pare a fi prea lung sau nu stiu eu cum sa-l postez (click intai pe English, apoi, in text, pe "videos"):

http://www.urnatur.se/index.html

Lumi spunea...

Am intrat pe blogul suedezilor, l-am rasfoit putin, dar ma voi delecta cu el in week-end, pe indelete. Multumim pentru link.
Iulian mi-a povestit putin de forumul IB si mi-a spus ca a fost foarte interesat de acesta. Noi am ascultat Itsy-Bitsy inca din primul an, cand erau copiii mici si entuziasti. Ne-am intalnit si cu personajele de acolo prin parcuri, la diverse aniversari, am primit premii, a fost frumos.
Asadar,poti da adresa mea de blog celor de pe forumul IB. Sunt bineveniti "la gura sobei".
Incerc sa scriu regulat, dar mai des de o data pe saptamana, imi este foarte greu. Poate o sa postez cateva dintre peripetiile mele pe drumuri de tara.
Pe curand,
Lumi

Lorena spunea...

Lumi, iti multumesc frumos, am sa le dau adresa blogului. Le va face placere sa "va citeasca".